Over Mirjam

Toen ik jong was had ik al een grote voorliefde voor de natuur. Naarmate ik ouder werd ontdekte ik de Grote Moeder via de wicca-stroming en op mijn elfde jaar wijdde ik mij aan Haar toe. Ik niet echt goed waarom, maar ik wist dat ik bij Haar hoorde. Ze inspireerde mij via de natuur en via een diep gevoel van Zijn binnen de cyclus van de natuur. Ik kon me overgeven aan de veranderingen, in mijzelf en om mij heen. Van Haar leerde ik het wiel overstijgen.

Tijdens mijn pubertijd raakte ik die verbondenheid helemaal kwijt. Ik dwaalde als een zoeker door de wereld, op zoek naar mijn ik, mijn identiteit in deze kluwen, deze wirwar aan indrukken. Met mij dwaalden en dwalen, vele anderen. Volledig in beslag genomen voor mijn hoofd, denken, kennis, presteren, kracht zonder kwetsbaarheid, rationaliteit, analyseren...en nog veel meer. Ik had geen besef van mijn menstruatiecyclus want ik slikte de pil, ik had geen idee van het prachtige vrouwenritme gedurende de maand dat identiek was aan de cirkel van leven, de natuur was ik kwijt want ik woonde in de stad, ik dronk, rookte en ik ging naar feestjes toe. Ik vond mijzelf niet, in tegendeel; ik raakte mijzelf kwijt..

Later ging ik me verdiepen in de mythologie van deze streken, van Nederland en Noordwest-Europa. Ik ontdekte het heidendom en via het heidendom kwam ik in aanraking met de Matronen en de godinnencultus die onder het Indo-Europese laagje lag en er tevens mee vermengd was. Ik had geen idee van deze hele cultuur! Waarom had ik dit niet op school gekregen?!
Ik begon de symbolen te herkennen in alle tradities die ons landje rijk is, van rendierjager tot het christendom.Door de boeken van Marija Gimbutas en Annine van der Meer leerde ik Haar herkennen, Haar verborgen taal weer lezen. Dit gaf mij een ontzettend groot gevoel van thuiskomen, van herkenning, bij Haar hoorde ik, Zij was het die mij altijd geroepen had, hetzij fluisterend maar dwingend, al toen ik zo jong was... En een zaadje dat zich plantte in mij op de vooravond dat mijn vader stierf en wij samen Venus in de hemel zagen schijnen, zo fel als een baken zoals mijn vader het omschreef; toen hij stierf, stierf er ook iets diep in mij...en tegelijkertijd werd ik herboren, door de Vrouwe aan de hemel, zo voelde het. Een intens mystieke ervaring die ik enkel door poëzie enigszins kan omvatten in woorden. Ik was helemaal leeg, onttrokken aan enig idee van identiteit, en het was toen dat ik weer thuiskwam en alles langzaam weer in elkaar begon te passen...Ik was weer wie ik was, wie ik zijn moest, de mist trok op, ik stopte met mijn haar verven, met roken en met drinken en ging in mijn vaders huis wonen in de polders, weg van de stinkende stad met al haar lawaai; eindelijk stilte. Rust. Letterlijk en figuurlijk thuiskomen op mijn geboortegrond.
 
Met dit thuiskomen kreeg ook mijn vrouwelijkheid meer diepte, meer kracht, meer bezieling, meer creativiteit... Ik voelde me niet alleen meer verbonden met het goddelijke vrouwelijke dan ooit te voren, maar ook voelde ik meer innerlijke balans - meer harmonie - en daarmee kwam er een rust en acceptatie over mij die vergelijkbaar is met de natuur die berust in al haar veranderingen gedurende het jaar, ik voelde me meer MIJ, heel en verbonden met alles om me heen, niet wankelend op één ben maar nu stevig - op twee! Ik kon weer leven vanuit mijn hart - mijn hoofd was weer verbonden met mijn buik, ik was weer geaard en had mijn krachtcentrum weer terug gevonden!

Moeder Aarde heeft het momenteel zwaar te verduren door onze manier van leven. Dit kan zo niet langer doorgaan, we bezorgen haar en haar schepsels veel leed. Het is mijn missie om niet alleen mensen te helpen zich met eigen ziel en het vrouwelijke te laten verbinden om zo persoonlijk meer in balans te komen, ook onze Moeder Aarde heeft onze hulp nodig. De boodschap dat wij één zijn achter alle vormen, dat er een bron is waar wij allen vandaan komen, hebben wij op dit moment zo hard nodig om te beseffen dat wat we elkaar en de Aarde aandoen, we ook onszelf aandoen. Het is mijn diepste wens dat we opnieuw leren dat we allen met elkaar verbonden zijn en we deel uitmaken van de natuur, in plaats van erboven staan. Ik wens met heel mijn hart dat ik eraan kan bijdragen dat de mensen om mij heen zich bewust worden van de liefde die van deze eenheid uitgaat en dat zij beter nadenken over hun manier van leven in relatie tot anderen, zichzelf, de dieren en onze prachtige planeet.

De religie van de Moeder heeft mij betoverd, de liefde voor Moeder Aarde, en ik wil Haar taal, die verborgen ligt in de esoterische stromingen van Noordwest-Europa, de taal die Gimbutas en Annine van der Meer grotendeels hebben weten te ontcijferen en mijn werk inspireren, weer zichtbaar maken zodat anderen ook thuis komen, bij Haar en bij zichzelf, hun kracht hervinden, hun balans hervinden, zich weer mens voelen, zich weer volledig voelen, zichzelf helen van deze oude wonde van onbalans en zo hun helingsproces zich laten uitstrekken tot ver om hen heen... Kleine cirkels maken grote cirkels van verandering!

Ik wil meehelpen om onze eigen tradities, die zulke oude wortels hebben, uit tijden waarin men meer verbonden was met de Kosmische Cyclus, de seizoenen en de maanfasen, weer hernieuwde betekenis te geven. Oude kennis in een modern jasje, zonder afbreuk te doen aan de authenticiteit ervan. We moeten de taal van de natuur weer leren spreken. Niet alleen de Laaglandse tradities en het heidendom, maar ook Europa en al onze voorouders. We moeten het verleden helen, wij nazaten, kunnen dit doen. Van christelijke voorouders tot de eerste Europeanen uit de Siberische steppe, man en vrouw. Niet alleen de taal van de natuur, maar ook van de liefde en de eenheid. Wij komen uit dezelfde bron van Oorsprong, alle mensen op aarde, wij zijn broeders en zusters. Laten we de eenheid in verscheidenheid vieren. Laten we elkaar in liefde omarmen.

- Mirjam van Donselaar, 2020

Andere projecten:

Zielenspinsels - kunstzinnige uitingen, poëzie, dradenwerk en meer.

 

Ervaring en achtergronden:

 

2011 - Opleiding Verzorgende IG (Rotterdam)
2014 - Bachelor of Science Toegepaste Psychologie (Hogeschool Leiden)
2016 - Oprichting Sibbe Fernjawegan (heidendom en paganisme)
2016 - Rite of the Womb 3x (Klara Adalena) + Womb Keeper
2015 - Rouwvrouw opleiding (Linda Wormhoudt, A'dam)
2016 - Workshops sjamanisme & Systemic Ritual® (Suzanne Hazen)
2016 - Masterclass Rouwvrouw (Linda Wormhoudt)
2018 - Oprichting Het Vrouwenrad + van Donselaar - Toegepaste Psychologie
2018 - Levensloopcoach voor mensen met autisme
2018 - Klassieke Massage (M00D Massage)
2018 - Instructeur Bootcamp + instructeur Historisch Schermen (Gouda)
2019 - Publicatie "Dagaz"
2019 - Zen-meditatie (ZenDoen, Gouda)
2020 - Oprichter en lid van Nederlands kantoor van Spirit of Wolf (internationeel sjamanistisch netwerk)
2020 - Initiatie in traditioneel Siberisch sjamanisme (Tuva/Khakassia) bij Morsuk Kam/Karagai Kam
2020 - Tarot opleiding, individueel bij Frances Aarts
2020 - Publicatie "de Heilige Nachten" A3 Uitgevers (okt.2020)

Mirjam heeft een Bachelor of Science in Toegepast Psychologie (Hogeschool Leiden), heeft een opleiding tot Verzorgende IG gevolgd, heeft bij Linda Wormhoudt de opleiding tot Rouwvrouw afgerond, haar opleiding in Sjamanisme bij Peter de Haan afgerond, is (natuur)coach, masseuse, office-houder bij Spirit of Wolf Nederland en heeft van diverse andere leraren zoals Annine van der Meer, Klara Adalena, Susanne Hazen, Astrid Klijzing, Frigga Asraaf en Peter de Haan, veel mogen leren. Vanaf haar 31ste jaar is zij opgenomen in de lijn van het traditioneel Siberisch sjamanisme uit Tuva, Khakassia. Zij is schrijfster van het boek "Dagaz" en "de Heilige Nachten".

Bovenstaande foto door Heidy Brakenhoff van Levensfoto, uit een magisch project....

 

Volg het Vrouwenrad op Facebook

  • Facebook B&W

© 2019 - 2020 by © Het Vrouwenrad/
by Mirjam van Donselaar
KVK nmmr: 72709510
Algemene voorwaarden
Privacy Verklaring & Cookies