Over Mirjam

Toen ik jong was had ik al een grote voorliefde voor de natuur. Naarmate ik ouder werd ontdekte ik de Grote Moeder via de wicca-stroming en op mijn elfde jaar wijdde ik mij aan Haar toe. Ik niet echt goed waarom, maar ik wist dat ik bij Haar hoorde. Ze inspireerde mij via de natuur en via een diep gevoel van Zijn binnen de cyclus van de natuur. Ik kon me overgeven aan de veranderingen, in mijzelf en om mij heen. Van Haar leerde ik het wiel overstijgen, het wiel, dat Zijzelf was en is.

Tijdens mijn pubertijd raakte ik die verbondenheid helemaal kwijt. Ik dwaalde als een zoeker door de wereld, op zoek naar mijn ik, mijn identiteit in deze kluwen, deze wirwar aan indrukken. Met mij dwaalden en dwalen, vele anderen. Volledig in beslag genomen voor mijn hoofd, denken, kennis, presteren, kracht zonder kwetsbaarheid, rationaliteit, analyseren...en nog veel meer. Ik had geen besef van mijn menstruatiecyclus want ik slikte de pil, ik had geen idee van het prachtige vrouwenritme gedurende de maand dat identiek was aan de cirkel van leven, de natuur was ik kwijt want ik woonde in de stad, ik dronk, rookte en ik ging naar feestjes toe. Ik vond mijzelf niet, in tegendeel; ik raakte mijzelf kwijt..

Later ging ik me verdiepen in de mythologie van deze streken, van Nederland en Noordwest-Europa. Ik ontdekte het heidendom en via het heidendom kwam ik in aanraking met de Matronen en de godinnencultus die onder het Indo-Europese laagje lag en er tevens mee vermengd was. Ik had geen idee van deze hele cultuur! Waarom had ik dit niet op school gekregen?!
Ik begon de symbolen te herkennen in alle tradities die ons landje rijk is, van rendierjager tot het christendom.Door de boeken van Marija Gimbutas en Annine van der Meer leerde ik Haar herkennen, Haar verborgen taal weer lezen. Dit gaf mij een ontzettend groot gevoel van thuiskomen, van herkenning, bij Haar hoorde ik, Zij was het die mij altijd geroepen had, hetzij fluisterend maar dwingend, al toen ik zo jong was... En een zaadje dat zich plantte in mij op de vooravond dat mijn vader stierf en wij samen Venus in de hemel zagen schijnen, zo fel als een baken zoals mijn vader het omschreef; toen hij stierf, stierf er ook iets diep in mij...en tegelijkertijd werd ik herboren, door de Vrouwe aan de hemel, zo voelde het. Een intens mystieke ervaring die ik enkel door poëzie enigszins kan omvatten in woorden. Ik was helemaal leeg, onttrokken aan enig idee van identiteit, en het was toen dat ik weer thuiskwam en alles langzaam weer in elkaar begon te passen...Ik was weer wie ik was, wie ik zijn moest, de mist trok op, ik stopte met mijn haar verven, met roken en met drinken en ging in mijn vaders huis wonen in de polders, weg van de stinkende stad met al haar lawaai; eindelijk stilte. Rust. Letterlijk en figuurlijk thuiskomen op mijn geboortegrond.
 
Met dit thuiskomen kreeg ook mijn vrouwelijkheid meer diepte, meer kracht, meer bezieling, meer creativiteit... Ik voelde me niet alleen meer vrouw dan ooit te voren, maar ook voelde ik meer innerlijke balans - meer harmonie - en daarmee kwam er een rust en acceptatie over mij die vergelijkbaar is met de natuur die berust in al haar veranderingen gedurende het jaar, ik voelde me meer MIJ, heel en verbonden met alles om me heen, niet wankelend op één ben maar nu stevig - op twee! Ik kon weer leven vanuit mijn hart - mijn hoofd was weer verbonden met mijn buik, ik was weer geaard en had mijn krachtcentrum weer terug gevonden!

Dit gevoel van thuiskomen wil ik door middel van kennis en praktische oefeningen doorgeven aan andere vrouwen en mannen. Dit doe ik door Vrouwencirkels te organiseren, door vrouwencoaching te geven, de Tempel van de Vrouwe te geven, lezingen en workshops te geven en trainingen die erop gericht zijn ons vrouwelijk erfgoed te herontdekken en een harmonieuze samenleving te creeëren - man en vrouw - in balans, SAMEN.

De religie van de Moeder heeft mij betoverd, en ik wil Haar taal, die verborgen ligt in de esoterische stromingen van Noordwest-Europa, de taal die Gimbutas en Annine van der Meer grotendeels hebben weten te ontcijferen en mijn werk inspireren, weer zichtbaar maken zodat anderen ook thuis komen, bij Haar en bij zichzelf, hun kracht hervinden, hun balans hervinden, zich weer mens voelen, zich weer volledig voelen, zichzelf helen van deze oude wonde van onbalans en zo hun helingsproces zich laten uitstrekken tot ver om hen heen... Kleine cirkels maken grote cirkels van verandering!

- Mirjam van Donselaar, 2018

Ervaring en achtergronden:

 

2011 - Opleiding Verzorgende IG (Rotterdam)
2014 - Bachelor of Science Toegepaste Psychologie (Hogeschool Leiden)
2016 - Rite of the Womb 3x (Klara Adalena) + Womb Keeper
2015 - Rouwvrouw opleiding (Linda Wormhoudt, A'dam)
2016 - Workshops sjamanisme & Systemic Ritual® (Suzanne Hazen)
2016 - Masterclass Rouwvrouw (Linda Wormhoudt)
2018 - Oprichting Het Vrouwenrad + van Donselaar - Toegepaste Psychologie
2018 - Levensloopcoach voor mensen met autisme
2018 - Klassieke Massage (M00D Massage)
2018 - Instructeur Bootcamp + instructeur Historisch Schermen (Gouda)
2019 - Publicatie "Dagaz"
2019 - Zen-meditatie (ZenDoen, Gouda)

Mirjam heeft een Bachelor of Science in Toegepast Psychologie (Hogeschool Leiden), heeft drie jaar de opleiding tot Verzorgende IG gevolgd, heeft bij Linda Wormhoudt de opleiding tot Rouwvrouw afgerond, haar opleiding Sjamanisme bij Peter de Haan afgerond, is natuurcoach, masseuse, Zen-cursiste, en heeft van diverse andere leraren zoals Annine van der Meer, Klara Adalena, Susanne Hazen, Astrid Klijzing, Frigga Asraaf en Peter de Haan, veel mogen leren. Zij is schrijfster van het boek "Dagaz".

Bovenstaande foto door Heidy Brakenhoff van Levensfoto, uit een magisch project....

 

Volg het Vrouwenrad op Facebook

  • Facebook B&W

© 2019 - 2020 by © Het Vrouwenrad/ by Mirjam van Donselaar
KVK nmmr: 72709510
Algemene voorwaarden
Privacy Verklaring & Cookies