slang

[DEZE WORKSHOP is vol - je kunt op de wachtlijst gezet worden, stuur dan even een mailtje ]
LET OP: VERPLAATST NAAR 28 NOVEMBER!Wie ooit een spintol door de handen heeft laten glijden, of heeft toegekeken naar het dansen van de tol, zal begrijpen hoe hypnotiserend het spinnen is, ook al heb je het nog nooit gedaan. Ook zonder magisch denken is het logisch dat een repetitieve beweging kan veroorzaken dat je haast wegzakt en uren later weer wakker wordt, zonder er erg in te hebben. Het is een vorm van hypnose, een veranderde bewustzijnsstaat, en eentje die tot de verbeelding spreekt. Spinnen is het onderwerp van menig sprookje, mythe en legende. Denk bijvoorbeeld maar aan de schikgodinnen, vrouw Holle, Repelsteeltje en Doornroosje.

 

En als we ons dan toch een beetje laten verleiden door magisch denken, snap je zomaar waarom spinnen als magie wordt gezien. Zo kunnen we een verband leggen met de Vala/Wala/Weleda uit onze Germaanse geschiedenis; vrouwen die magie beoefenden. Zij droegen staven, die in vorm veel lijken op de stokken waar wol en vlas op werd gebonden voor het spinnen. Natuurlijk is het niet geheel toevallig dat het beoefenen van magie werd gezien als het spinnen van draden, het weven van tapijten, het creëren en verbinden van lotsbestemmingen.

 

Tijdens deze bijzondere workshop gaan we zelf leren spinnen: ouderwets, met een spintol. Vanuit een pluk wol spin je je eigen draden, die je mee naar huis kan nemen. De wol die we gebruiken is verkregen uit betrouwbare bronnen, van boerderijen die diervriendelijk werken en van schapen die frank en vrij in Nederland en Duitsland hebben gelopen.

 

We bespreken de achtergrond van het spinnen. Tegenwoordig is het gewoonlijk vrouwenwerk, maar wist je dat er ook historisch aanwijzingen zijn dat spinnen een typische vrouwenbezigheid was? Tijdens de workshop lichten we toe waarom we met het spinnen onszelf een oude vrouwenambacht opnieuw aanleren, die ongetwijfeld in je bloed stroomt.

 

Tijdens deze workshop gaan we ook wat dieper in op het sprookje van Doornroosje en haar verrassende geschiedenis. Het zal duidelijk worden waarom Doornroosje niet zomaar in slaap viel, maar gehypnotiseerd raakte en onder de sluier door afreisde naar de onderwereld, waar ze de draden van lotsbestemming raakte en uiteindelijk bij haar ware liefde terecht kwam.

 

Om dieper in verbinding te komen met Doornroosje en de betekenis van het spinnen, gaan we tot slot gezamenlijk in sluimer en spinnen we onze eigen magie… en ontwaken hopelijk niet 100 jaar later pas uit onze reis naar binnen!

Wat kan je verwachten:

 

- een spintol te leen voor de middag die je na afloop van de workshop kan kopen voor €10,- per stuk

- een stukje wol waarmee je kunt leren spinnen en wat om mee naar huis te nemen als je wilt

- een magische tint aan de middag door onze draad ritueel te verbinden met onze intentie(s)

- ons te verbinden met elkaar en met het Al

- fijne aardende oefeningen voor na afloop en om mee naar huis te nemen

- een kleine goodie-bag

- een kopje thee en een lekker (plantaardig) hapje

- magische sfeer

- een gelegenheid achteraf om extra wol te kopen van schapen die met liefde gehouden zijn en gewandeld hebben in Nederland en Duitsland - als je de smaak te pakken hebt gekregen

- plezier, ontspanning, iets praktisch leren, samenzijn en magie een plekje geven in ons vrouwenleven! Heerlijk toch?

 

Notitie: Wij houden ons aan de richtlijnen van het RIVM die op dat moment van kracht zijn. Wij vragen jullie om onze beslissing hierin te respecteren.

 

 

 

Praktisch:
 

Entree: € 45,- vooraf voldoen* (10 dagen op voorhand)
Dit is inclusief lenen van de spintol, de wol die je mag houden, de goodiebag een lekker hapje en koffie of thee
*incl. btw
Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor deze workshop, namelijk 8 plekken.

 

Datum en tijd:
28 november 2020
12.30 - 17.30 u

 

Plaats:
Voedselbos Nistelrode
Zeelandseweg 7, Nistelrode.

Opgeven per mail, DIT IS VERPLICHT: oervrouw.witteraaf@gmail.com